Dé week van en voor proces- en kwaliteitsprofessionals
We blikken graag met u terug op een zeer geslaagde Week!
De afgelopen week vond de vijfde editie van De Week van Kwaliteitsmanagement plaats. Boeiende presentaties over continue kwaliteitsverbetering en de meest recente ontwikkelingen op het gebied van kwaliteitsmanagement, een online workshop met de gouden tips voor het creëren van draagvlak voor kwaliteitsmanagement en interessante praktijkcases over integrale samenwerking zijn in deze editie de revue gepasseerd. Ruim 200 professionals op het gebied van proces- en kwaliteitsmanagement hebben deelgenomen aan de verschillende bijeenkomsten.
Bekijk de compilatievideo van De Week van Kwaliteitsmanagement 2013:
Seminar: Kwaliteitsverbetering, een continu proces
Na de kick-off op maandag met interessante interviews en artikelen, beet ondernemer, onderzoeker en onderwijzer Hans Mulder op dinsdag het spits af met een boeiend verhaal aan de hand van sprekende voorbeelden over het nut van anders denken en werken in plaats van harder werken. Kwaliteitsmanagementgoeroe en –auteur Teun Hardjono ging in op de laatste ontwikkelingen en trends, te weten verdieping, verbreding, bundeling en daadkracht van kwaliteitsmanagement. Het belang van grip op kwaliteit om de impact van verbetering - en dus verandering - te kunnen voorspellen kwam in de presentatie van Ronald Vendel uitgebreid aan bod en Aty Boers gaf de ingrediënten voor een succesvolle verandering prijs.
Venture Informatisering Adviesgroep NV, kortweg VIAgroep is gevestigd in Den Haag en ingeschreven in het handelsregister Haaglanden onder nummer 164.764.
Een mooie stap naar overzicht, inzicht en eenvoud in het begrijpen van organisaties en een mooie stap naar het verbeteren van aansturing. Met vriendelijke groet, Ferdinand Griesdoorn
Interessant en tegen reductie van complexiteit zal niemand bezwaar hebben. Maar het is wel de vraag hoe complexiteit hier wordt gemeten. Ik krijg de indruk dat het hier gaat om het op abstract niveau modelleren van interacties, gegeven een bestaande taakverdeling om een simpeler model te krijgen. Maar, zou het niet veel zinvoller zijn complexiteit te meten in het aantal relaties per knooppunt (desgewenst individuele medewerker of afdelingen)? Dan is de complexiteit alleen te reduceren door het werk zo te (her)verdelen dat er minder relaties (of afhankelijkheden, zie Thompson 'interdependencies') noodzakelijk zijn om het primaire proces van klantenorders vervullen plaats te laten vinden. Zowel Lean als de moderne sociotechniek doen dat door het maken van onafhankelijke stromen (met veelal een functionele, activiteit gebaseerde structuur. Pas als je op die manier complexiteit hebt gereduceerd lijkt mij dat het zinnig wordt om de overblijvende relaties 'DEMO-grafisch' in kaart te brengen.
Interessante interviews van Pascal Ravesteijn en Anita Bosman over eCF
Leuk artikel! Ga hier zeker even naar googlen!