FNV heeft door haar enorme achterban de behoefte om een grote hoeveelheid CAO-voorstellen van de kaderleden en werkvloer in korte tijd te structuren en te bespreken. Met behulp van een vergadersysteem is het mogelijk binnen één dag meer dan honderd CAO-voorstellen te evalueren.
ICT wordt niet enkel meer gebruikt om informatie te verwerken, maar ook om met anderen te communiceren. Sociale media, zoals FaceBook of What's Up zijn bekende voorbeelden, minder bekend en ook minder toegepast zijn group support systems.
Group support systems (GSS) helpen bij het doorbreken van de hiërarchische structuur van de deelnemers, die belemmerend kan werken op de vrijheid van discussie.
Door alle deelnemers anoniem aan de discussie te laten deelnemen is men meer bereid tot controversiële opmerkingen. Immers ideeën worden via het GSS beoordeeld op hun voordeel en door de anonimiteit niet op hun herkomst. Het verschil tussen introverte en extraverte deelnemers verdwijnt. Daarnaast noodzaakt het maken van een elektronische agenda tot het vooraf analyseren van de groepsdynamiek, van de achtergronden en belangen van de deelnemers in relatie tot het proces en het product van de vergadering. Uiteraard worden de resultaten van het vergadersysteem direct in een leesbaar verslag gepresenteerd. Doordat iedereen gelijktijdig aan het woord is, kunnen meer mensen deelnemen en duren vergaderingen korter. Een directe analyse onthult de meningsverschillen, waardoor de discussie gericht wordt op de kernpunten.
De cao voor de Metaal & Techniek loopt af op 30 april 2017, binnenkort starten de onderhandelingen voor een nieuwe cao. Afgelopen week werden deze onderhandelingen voorbereid door meer dan 50 kaderleden met behulp van een GSS. De kaderleden, die uit alle regio’s zijn afgevaardigd, maken een selectie en benoemen prioriteiten, zodat er een bondige voorstellenlijst ontstaat Volgende week start de Flex Bond met een group support sessie.
Venture Informatisering Adviesgroep NV, kortweg VIAgroep is gevestigd in Den Haag en ingeschreven in het handelsregister Haaglanden onder nummer 164.764.
Een mooie stap naar overzicht, inzicht en eenvoud in het begrijpen van organisaties en een mooie stap naar het verbeteren van aansturing. Met vriendelijke groet, Ferdinand Griesdoorn
Interessant en tegen reductie van complexiteit zal niemand bezwaar hebben. Maar het is wel de vraag hoe complexiteit hier wordt gemeten. Ik krijg de indruk dat het hier gaat om het op abstract niveau modelleren van interacties, gegeven een bestaande taakverdeling om een simpeler model te krijgen. Maar, zou het niet veel zinvoller zijn complexiteit te meten in het aantal relaties per knooppunt (desgewenst individuele medewerker of afdelingen)? Dan is de complexiteit alleen te reduceren door het werk zo te (her)verdelen dat er minder relaties (of afhankelijkheden, zie Thompson 'interdependencies') noodzakelijk zijn om het primaire proces van klantenorders vervullen plaats te laten vinden. Zowel Lean als de moderne sociotechniek doen dat door het maken van onafhankelijke stromen (met veelal een functionele, activiteit gebaseerde structuur. Pas als je op die manier complexiteit hebt gereduceerd lijkt mij dat het zinnig wordt om de overblijvende relaties 'DEMO-grafisch' in kaart te brengen.
Interessante interviews van Pascal Ravesteijn en Anita Bosman over eCF
Leuk artikel! Ga hier zeker even naar googlen!