De licentie-inkomsten van ERP-producenten zijn sterk teruggelopen. Leveranciers zijn steeds meer afhankelijk van onderhoudsinkomsten. de softwarebranche tobt met het doorberekenen van periodiek gebruiksrecht, zeggen Arno, Hans en Theo Mulder. uiteindelijk zullen producenten moeten overschakelen op het afrekenen van het werkelijk gebruik van standaardprogrammatuur.
In de softwarebranche voor standaardpak- ketten en in het bijzonder in de sector ERP worden veel problemen ervaren met de manier waarop de kosten van aanschaf en onderhoud worden doorberekend. Dit
heeft alles te maken met de verdienmodellen van producenten en leveranciers van stan- daardsoftware. In aanvang was er een forse groei van de aanschaf en vervanging van bedrijfssoftware. Het was niet abnormaal dat de licentieomzet van ERP-producenten voor 60 procent of meer deel uitmaakte van de totale omzet. Die inkomsten waren veelal voldoende om het ERP-pakket door te ontwikkelen. Inmiddels zijn licentie-inkomsten sterk teruggelopen, mede door de economische situatie van de laatste jaren. ERP-producenten
zijn steeds meer afhankelijk van hun onder- houdsinkomsten. Gebruikers van ERP-syste- men krijgen steeds meer moeite met deze vorm van kosten. Zeker kleinere opdrachtgevers zitten niet te wachten op steeds maar verbe- terde versies, waar zij niet om hebben gevraagd. Ook het begrip voor de wetenschap dat voor reeds ontwikkelde software (veel) betaald moet worden, neemt af. De software bestaat immers al en de leverancier hoeft alleen maar een kopie te maken.
De softwarebranche reageert daarop door andere doorberekeningsmodellen te introduce- ren, die soms ingewikkeld zijn en waarbij gebruikers geen duidelijk verband meer zien tussen de prestatie die zij kopen en de kosten die zij betalen.
Lees verder op AutomatiseringGids
Venture Informatisering Adviesgroep NV, kortweg VIAgroep is gevestigd in Den Haag en ingeschreven in het handelsregister Haaglanden onder nummer 164.764.
Een mooie stap naar overzicht, inzicht en eenvoud in het begrijpen van organisaties en een mooie stap naar het verbeteren van aansturing. Met vriendelijke groet, Ferdinand Griesdoorn
Interessant en tegen reductie van complexiteit zal niemand bezwaar hebben. Maar het is wel de vraag hoe complexiteit hier wordt gemeten. Ik krijg de indruk dat het hier gaat om het op abstract niveau modelleren van interacties, gegeven een bestaande taakverdeling om een simpeler model te krijgen. Maar, zou het niet veel zinvoller zijn complexiteit te meten in het aantal relaties per knooppunt (desgewenst individuele medewerker of afdelingen)? Dan is de complexiteit alleen te reduceren door het werk zo te (her)verdelen dat er minder relaties (of afhankelijkheden, zie Thompson 'interdependencies') noodzakelijk zijn om het primaire proces van klantenorders vervullen plaats te laten vinden. Zowel Lean als de moderne sociotechniek doen dat door het maken van onafhankelijke stromen (met veelal een functionele, activiteit gebaseerde structuur. Pas als je op die manier complexiteit hebt gereduceerd lijkt mij dat het zinnig wordt om de overblijvende relaties 'DEMO-grafisch' in kaart te brengen.
Interessante interviews van Pascal Ravesteijn en Anita Bosman over eCF
Leuk artikel! Ga hier zeker even naar googlen!