Resultaten

Geen resultaten

We hebben niet gevonden wat je zoekt. Probeer een ander woord.

Ondernemen

Viagroep

Onderwijzen

Viagroep

Onderzoeken

Viagroep

Voor innovatie geldt:

24 December 2018 ondernemen

Succesvol zijn is gevaarlijk. Dat lijkt een rare uitspraak, maar als je streeft naar 'succes', dan wil je bereiken 'wat je vooraf hebt bepaald'. Meer hoeft of zal het niet worden. Minder zeker. Duurder ook. Maar niet meer in waarde. Het is dus veel belangrijker om te zeggen: "Falen mag, maar herstel snel".

 

De eerste die dat zei was de uitvinder Thomas Edison. Hij wist "het gaat mij niet lukken om in één keer de lamp te verbeteren. Ik moet dat in meerdere keren doen. Ik heb er geen jaren de tijd voor. Ik moet dus zo snel mogelijk weten, waar de stopknop zit op mijn experiment. Zodat ik kan leren van de ervaringen en het opnieuw kan proberen."

Een collega van mij heeft wel eens gezegd: 'dat zijn briljante mislukkingen'. 

Zoals de penicilline nooit bedoeld was om uitgevonden te worden, maar was een gevolg van een mislukt experiment.

Wat wij zien is dat heel veel projecten niet mogen falen. Daardoor eigenlijk zichzelf de kans ontnemen om meerwaarde te creëren. Zo mag je, als je gaat innoveren de ruimte nemen om te falen. Doe het snel en herstel.

Succesvolle projecten zijn de projecten die binnen het budget, de tijd en volgens de vooraf gestelde eisen worden opgeleverd. De manager verdient een schouderklop en een bonus. Veel managers zijn bang om te falen en kleuren netjes binnen de lijntjes. Maar als je van tevoren al weet wat je krijgt, leer je niets onderweg en creëer je geen waarde om de organisatie verder te helpen. Je bent op een ouderwetse manier aan het moderniseren in plaats van innoveren. Je kunt dus beter fouten maken en daarvan leren, zodat je waardevolle leerervaringen kunt meenemen in de rest van het proces.

Sinds 2015 verrichten Antwerp Management School en Standish Group gezamenlijk onderzoek naar de waarde van digital transformation projecten. De meer dan honderdduizend projecten in de Standish database zijn voorzien van een groot aantal kenmerken met betrekking tot de organisatie, het resultaat en het project. Statistische analyse brachten nieuwe inzichten in het creëren van waarde. Er zijn legio "succesvolle" projecten die geen enkele waarde toevoegen. Zo blijkt dat projecten die het verst van de business case verwijderd zijn, de meeste waarde leveren. 

Succesvol zijn is dus gevaarlijk. 
 
 

Voor innovatie geldt:
Tags Deel

VIAgroep

Venture Informatisering Adviesgroep NV, kortweg VIAgroep is gevestigd in Den Haag en ingeschreven in het handelsregister Haaglanden onder nummer 164.764.

Hans Mulder in 60 seconden.

Hans Mulder in 60 seconden.

JW Player goes here

twitter feed

In Chaos We Trust https://t.co/j0oqDvVqTV
23 december Ondernemerspanel: of het helpt om topmannen veel te betalen? https://t.co/Wan5RqBKy5
SJSU joins DEMO community https://t.co/XjCltFbFx0
Developed by U-Lab