Resultaten

Geen resultaten

We hebben niet gevonden wat je zoekt. Probeer een ander woord.

Ondernemen

Viagroep

Onderwijzen

Viagroep

Onderzoeken

Viagroep

Enterprise Architectuur: van potjeslatijn tot wetenschap?

2 September 2013 onderzoeken

‘s Morgens als ICT-deskundige onderzoek doen in een rechtszaak, ‘s middags zelf een BPM-project leiden met een in eigen beheer ontwikkeld group support systeem, ‘s avonds college geven over procesmanagement en bij thuiskomst zestig e-mails lezen en beantwoorden. Wat is het leukste deel van de dag om over te bloggen?

Op deze dag is dat verrassend genoeg de e-mail en in het bijzonder één van de discussies waarin je als CC-lezer soms ongevraagd betrokken wordt, waarbij je jezelf bij elke nieuwe e-mail afvraagt of je de gemoederen zult sussen, afzijdig zal blijven of juist nog wat olie op het vuur moet gooien?

Één van die CC’s bevatte een verhitte discussie over Enterprise Architectuur, waarin krachttermen als ‘potjeslatijn’, ‘kwakzalver’ en ‘gestrekt been’ niet werden geschuwd. Feitelijk was de vraag – kort samengevat – of het Nederlands Architectuur Forum (NAF) in haar voorlichting slechts één bepaalde methode mag promoten of dat zij ook andere methoden in de vergelijking zou moeten betrekken? Maar deze vraag werd door een stof- of mistwolk eigenlijk niet beantwoord in de daarop volgende twaalf e-mails. Zoals in rechtszaken wel eens wordt gezegd: ‘If you can not convince them, confuse them!’ De discussie verlegde zich ondertussen naar het standpunt dat de ene methode beter is dan de andere – vergelijkbaar met het liedje van Van Kooten & De Bie ‘mijn God is beter dan de jouwe’. Ofwel Enterprise Architectuur is een kwestie van geloof, waarbij iedereen recht heeft op zijn of haar ware geloof, waarover niet valt te twisten. De poging om Enterprise Architectuur ( EA) te zien als wetenschap waarin plaats is voor een onderbouwde vergelijking van methodieken, werd afgedaan als academisch en potjeslatijn. Immers, de klant weet het beste welke EA aanpak goed voor hem of haar is en bovendien heeft de klant altijd gelijk. Aan de andere kant – indachtig de opmerking van Henry Ford, dat als hij echt naar zijn klanten had geluisterd hij snellere paarden had gefokt in plaats zich toe te leggen op de automobiel – is de klant niet per definitie de maatstaf voor de beste methode.

Kortom: het zijn eigenlijk best interessante uitspraken om samen met u als blog-lezer met affiniteit voor EA verder uit te diepen door het poneren van een volgende stelling: Enterprise Architectuur moet zich ontwikkelen van potjeslatijn tot wetenschap. Ik ben benieuwd naar uw reacties, al was het maar om te ervaren of een blog een meer geschikt medium is voor het voeren van een discussie dan e-mail. 

prof. lec. dr. Hans Mulder

Enterprise Architectuur: van potjeslatijn tot wetenschap?
Tags Deel

VIAgroep

Venture Informatisering Adviesgroep NV, kortweg VIAgroep is gevestigd in Den Haag en ingeschreven in het handelsregister Haaglanden onder nummer 164.764.

Hans Mulder in 60 seconden.

Hans Mulder in 60 seconden.

JW Player goes here

twitter feed

In Chaos We Trust https://t.co/j0oqDvVqTV
23 december Ondernemerspanel: of het helpt om topmannen veel te betalen? https://t.co/Wan5RqBKy5
SJSU joins DEMO community https://t.co/XjCltFbFx0
Developed by U-Lab