Resultaten

Geen resultaten

We hebben niet gevonden wat je zoekt. Probeer een ander woord.

Ondernemen

Viagroep

Onderwijzen

Viagroep

Onderzoeken

Viagroep

Grote verschillen tussen resultaten kleine en grote It-projecten

21 May 2014 onderzoeken

Gepubliceerd in AutomatiseringGids, 21 mei 2014

Over de resultaten van IT-projecten worden ongenuanceerde uitspraken gedaan. ‘gemiddelde resultaten’ bestaan namelijk niet. grote projecten hebben een grote kans te mislukken. in nederland bestaat echter 90 procent van alle it-projecten uit kleine projecten. en van deze projecten mislukt maar 4 procent. Het wordt hoog tijd, concluderen theo en Hans mulder, kritisch naar de resultaten te kijken.

De resultaten van IT-projecten worden vaak over één kam geschoren. Grote projecten scoren slechter dan kleine. Grote mislukte IT-projecten komen eerder in de publiciteit dan geslaagde projecten. Ten onrechte ontstaat het idee dat het slecht gaat met de automatisering in het bedrijfsleven en bij de overheid. Deze opvatting leidt regelmatig tot ongenuanceer- de uitspraken als ‘bijna alle IT-projecten mislukken’ of ‘IT-projecten bij de overheid worden slechter uitgevoerd dan bij bijvoorbeeld de retail’. De oorzaak van de verkeerde beeldvorming is mede dat auteurs vaak volstaan met louter de gemiddelde resultaten te citeren. De Nederlandse schrijver Godfried Bomans zei ooit: ‘Een statisticus waadde vol vertrouwen door een rivier die gemiddeld één meter diep was. Hij verdronk.’ 

‘triple Constraints’ versus ‘value based’
Voor it-projecten is de definitie van ‘triple constraints’ wel wat rigide blijkens de twee hieronder opgenomen voorbeelden. Ook PMI besteedt inmiddels meer aandacht aan Value Based Project Management, waarbij meer wordt gekeken naar het effect voor de organisatie en minder naar
de effectiviteit van het project zelf. uit voorbeeld 1 blijkt dat een problematisch project voor een bedrijf een positieve opbrengst kan hebben en uit voorbeeld 2 dat een goed project verliesgevend voor een organisatie kan zijn.

Voorbeeld 1
Een IT-project is begroot op 100.000 euro. De waarde voor de organisatie bedraagt 400.000 (bijvoorbeeld arbeidsbesparing). Opbrengst voor de organisatie 300.000. Het project loopt uit met een budgetoverschrijding van 50 procent, dus 150.000. Volgens de triple constraints-definitie dus een problematisch project. De opbrengst voor de organisatie is echter 250.000 euro.

Voorbeeld 2
IT-projectkosten zijn begroot op 250.000 euro. Het project is op tijd gereed en de kosten waren 200.000. Volgens de triple constraints-definitie dus een goed project. De opbrengst voor de organisatie is negatief. na een jaar is het systeem buiten gebruik gesteld wegens gebrek aan baten. Totale kosten van die operatie waren 125.000. Verlies voor de organisatie is echter 375.000 euro.

Lees het hele artikel op AutomatiseringGids

 

Grote verschillen tussen resultaten kleine en grote It-projecten
Tags Deel

VIAgroep

Venture Informatisering Adviesgroep NV, kortweg VIAgroep is gevestigd in Den Haag en ingeschreven in het handelsregister Haaglanden onder nummer 164.764.

Hans Mulder in 60 seconden.

Hans Mulder in 60 seconden.

JW Player goes here

twitter feed

In Chaos We Trust https://t.co/j0oqDvVqTV
23 december Ondernemerspanel: of het helpt om topmannen veel te betalen? https://t.co/Wan5RqBKy5
SJSU joins DEMO community https://t.co/XjCltFbFx0
Developed by U-Lab