Resultaten

Geen resultaten

We hebben niet gevonden wat je zoekt. Probeer een ander woord.

Ondernemen

Viagroep

Onderwijzen

Viagroep

Onderzoeken

Viagroep

Normalized Systems: fundamenteel nieuwe kijk

20 November 2014 onderwijzen, onderzoeken

De oudste software ter wereld ligt niet in een museum maar wordt nog dagelijks gebruikt op de mainframes van grote organisaties. Tegelijkertijd wordt er ook software – bijvoorbeeld na zeven jaar van gebruik en aanpassingen – vervangen door weer een nieuw systeem onder het mom dat de oude software versleten is.

Al in de jaren zeventig van de vorige eeuw heeft professor Manny Lehman, voorzitter van het Computing Department van het Imperial College in Londen, deze situatie opgemerkt en verklaard: software veroudert niet door gebruik, maar slijt door de noodzaak om hem aan te passen aan de veranderende technologie en nieuwe gebruikerseisen. De statische onderdelen, zoals het berekenen van een onveranderlijke formule in een renteberekening, zijn redelijk ongevoelig voor nieuwe gebruikerseisen en kunnen, als de technologie het toestaat, soms wel veertig jaar meegaan. Een tussenvorm zijn de parametriseerbare systemen, die vooraf bij het ontwerp en de bouw al rekening houden met toekomstige veranderingen. Zolang de toekomstige veranderingen binnen de parameters blijven, is het systeem stabiel. Het probleem zit volgens Lehman in zogenoemde e-systemen, die telkens aangepast moeten worden aan de veranderende omgeving, door bijvoorbeeld nieuwe wet- en regelgeving. Adaptief, perfectief en preventief onderhoud zijn dan noodzakelijk om bij te blijven en mee te gaan met veranderende gebruikerswensen. Hierin zit het echte probleem, niet alleen de programmacode die betrekking heeft op de verandering moet worden aangepast, ook in andere onderdelen van de programmacode werkt de verandering vaak door als een rimpeleffect, alsof je een steen in een vijver gooit, waardoor het onderhoud toeneemt naarmate het systeem groter wordt en meer koppelingen krijgt.

In de praktijk wordt deze penalty op omvangrijke e-systemen vooral gevoeld door grote organisaties (banken, verzekeraars, overheden). Zij worden als het ware gestraft omdat zij omvangrijke e-systemen met een lange historie van gegevens met zich meezeulen. Er zijn voorbeelden bekend waarbij het jaarlijkse IT-budget vooral naar adaptief, perfectief en preventief onderhoud gaat, er blijft te weinig budget over voor innovatie. Deze organisaties zijn als het ware veroordeeld tot het blijven gebruiken en onderhouden van verouderde en moeilijk aan te passen software.

lees verder in de AutomatiseringGids:

Normalized Systems: fundamenteel nieuwe kijk

VIAgroep

Venture Informatisering Adviesgroep NV, kortweg VIAgroep is gevestigd in Den Haag en ingeschreven in het handelsregister Haaglanden onder nummer 164.764.

Hans Mulder in 60 seconden.

Hans Mulder in 60 seconden.

JW Player goes here

twitter feed

In Chaos We Trust https://t.co/j0oqDvVqTV
23 december Ondernemerspanel: of het helpt om topmannen veel te betalen? https://t.co/Wan5RqBKy5
SJSU joins DEMO community https://t.co/XjCltFbFx0
Developed by U-Lab