Resultaten

Geen resultaten

We hebben niet gevonden wat je zoekt. Probeer een ander woord.

Ondernemen

Viagroep

Onderwijzen

Viagroep

Onderzoeken

Viagroep

Pgb-ellende: 'Je kan het zo gek niet bedenken'

25 August 2015 onderzoeken

Van begin tot eind zijn er fouten gemaakt bij de invoering van het nieuwe systeem voor persoonsgebonden budgetten (pgb's). "En de burger is daar de dupe van.''
 

 

De Nationale ombudsman haalt hard uit naar de overheid: het menselijk belang is op alle fronten uit het oog verloren bij de invoering van de nieuwe wet voor het persoonsgebonden budget (pgb).

Deze conclusie trekt ombudsman Reinier van Zutphen. De overheid is, zoals al vaker gebeurde, tekortgeschoten en lijkt maar niet te leren van eerder gemaakte fouten, zegt Van Zutphen. "En het is de burger die hiervoor uiteindelijk de rekening betaalt.'' 

Niet voor het eerst
Het valt de overheid zwaar aan te rekenen. "Het is niet de eerste keer dat een ingrijpende verandering gepaard gaat met veel problemen. En toen de mensen die het aanging zich tot de overheid wendden, gaf die niet thuis.''

Waarom het zo mis kon gaan had hier mee te maken:

  • Besluiten over wetgeving waren te laat genomen waardoor gemeenten en zorgkantoren zich niet goed konden voorbereiden
  • De rollen en taken van het ministerie en de Sociale Verzekeringsbank ten opzichte van elkaar en andere partners waren niet duidelijk vastgesteld
  • Het ministerie voerde geen strakke regie over het hele invoeringstraject

Problemen nog niet opgelost
Per 1 januari van dit jaar is de wet veranderd. Vóór die tijd beheerden mensen zelf hun pgb, maar dat systeem was fraudegevoelig. Daarom krijgen pgb-houders sinds dit jaar het geld niet meer rechtstreeks op hun rekening gestort, maar wordt het budget door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) beheerd en rechtstreeks uitbetaald aan de zorgverlener.

De wijziging had grote gevolgen. In veel gevallen kwamen betalingen veel te laat of bleven zelfs helemaal uit. Als er maar een klein gegeven onjuist was ingevuld, blokkeerde het systeem. Deze problemen met het systeem zijn volgens de ombudsman overigens tot op de dag van vandaag niet opgelost. Ook zegt hij dat het 'niet zeker is dat VWS de problemen en oplossingen voldoende in het vizier heeft'.

Van Rijn: veel mis
Verantwoordelijk staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) bekende eerder dat er veel mis is gegaan. Hij wil dat het systeem zo snel mogelijk helemaal goed werkt. De gemeenten zouden daarom voor 1 oktober hun gegevens moeten aanleveren, maar een aantal heeft al laten weten die deadline niet te halen.

De aanbevelingen van de Ombudsman om het pgb-systeem te verbeteren en te vereenvoudigen, worden door Van Rijn overgenomen. "Die neem ik zeer ter harte en betrek ik direct in de plannen die nu worden uitgewerkt”, zegt hij in een reactie. Van Rijn erkent - opnieuw - dat 'niet is voldaan aan hetgeen burgers zouden mogen verwachten'.


 

Deel

VIAgroep

Venture Informatisering Adviesgroep NV, kortweg VIAgroep is gevestigd in Den Haag en ingeschreven in het handelsregister Haaglanden onder nummer 164.764.

Hans Mulder in 60 seconden.

Hans Mulder in 60 seconden.

JW Player goes here

twitter feed

In Chaos We Trust https://t.co/j0oqDvVqTV
23 december Ondernemerspanel: of het helpt om topmannen veel te betalen? https://t.co/Wan5RqBKy5
SJSU joins DEMO community https://t.co/XjCltFbFx0
Developed by U-Lab